Az ókorban is használtak vonalkódot

InfoRádió / MTI
2012. április 18. 20:00
Az ókori amforákat záró dugókon "vonalkódot" fedeztek fel olasz régészek. Az elsősorban olajszállításra használt cserépedények tetején regisztrált információk az antik kereskedelmi útvonalak feltérképezésében segíthetnek.

Százötvenezer ókori lelet került elő az észak-olasz Aquileia ókori szennyvízcsatornájából. A római alapítású város emlékei között közel hatezer "dugó" is volt, az amforák tetejét záró cserépdarabok.

A többnyire a Krisztus utáni második századi dugókon a régészek jeleket vettek észre: betűket, számokat és rövidítéseket. "A modern vonalkódot helyettesítették. Ezekkel azonosították a cserépedény származási helyét, úti célját és a benne levő terméket" - mondta el az olasz hírügynökségeknek Maurizio Brora, Friuli tartomány Régésztársaságának vezetője.

Brora hozzátette, hogy Európa számos országában maradtak fenn ókori amforák, de nagy részüknek elveszett a teteje és a megmaradt dugók közül sincs mindegyik megjelölve. A vonalkóddal jelzett amfora tetők viszont értékes információkat őriztek meg a római kereskedelem irányairól.

Az antik kereskedelmi jelzések rendszerezésére és megfejtésére az olasz régészek kapcsolatba léptek többek között spanyol, osztrák, horvát kollégáikkal, akik szintén több ezer ókori amfora dugót osztályoztak már.