eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vakbélműtét helyett - antibiotikum

Antibiotikumos kezelést javasolnak az egyik leggyakrabban végzett operáció, az azonnali vakbélműtét helyett angol kutatók, mert így a beavatkozások jelentős része elkerülhető.

A vakbél az emberi bélrendszer különös képződménye. Az emésztés folyamatában hatékonyan nem vesz részt, viszont kiváltképpen 10-15 éves korban gyakorta begyullad, és szövődményei halálosak lehetnek. A gyulladt vakbél átfúródhat, az általános hashártyagyulladás igen súlyos állapotot jelent.

A milliók életét megmentő operáció alapvető technikáját Charles McBurney amerikai sebész dolgozta ki 1884-ben. Újabban a korábbi hasmetszés hegének elkerülésére a hasfal átfúrásával is végzik az operációt.

Dileep N. Lobo a Nottinghami Egyetem sebészprofesszora munkatársaival az egyik legolvasottabb orvosi szakfolyóirat, a British Medical Journal (BMJ) legújabb számában közölte vizsgálatának eredményeit.

A kutatók négy megfigyelés adatait egyesítették, és összesítve értékelték. Kilencszáz felnőtt beteg került a statisztikai elemzésbe, akiket szövődménymentes vakbélgyulladás miatt vettek fel kórházba. Véletlenszerű választás során 470 antibiotikus kezelésben részesült, míg 430-nak késlekedés nélkül, műtéti úton eltávolították a vakbelét.

Az antibiotikumot először intravénás injekció formájában adták, aztán a kezelést tabletta szedésével folytatták. Az angol orvosok azért javasolják az antibiotikumok adását, mert tapasztalatok szerint a vakbélgyulladás gyanúja miatt felvett betegeknek csak egy ötöde igényel tényleges operációt.

Az antibiotikus kezelés egy év során 63 százalékban sikeres volt, és 31 százalékban észleltek szövődményeket. A sebészethez képest 39 százalékban ritkábban fordultak elő szövődmények. A kritikusok szerint viszont a baktériumok kiszámíthatatlanul rezisztensek a gyógyszerekre.

A kétféle kezelés egyformán egy-három napos kórházi ellátást igényelt, de műtét után nem kell a folyamat kiújulásától tartani.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×