Nem csak a sportolóknál gyakori a hirtelen szívleállás

Infostart
2012. április 17. 06:05
Két profi sportoló is életét veszítette a hétvégén hirtelen szívleállás miatt. Az egyik egy 25 éves olasz labdarúgó, a másik egy 26 éves, venezuelai röplabdázónő volt.

A hirtelen szívleállás nem csak sportolóknál gyakori, Magyarország évente 20-25 ezren halnak meg emiatt - közölte Matos Lajos szívgyógyász. Hozzátette: a megfelelő életmód az, amely a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít.

Évekkel korábban fejlesztettek ki magyar kutatók egy úgynevezett telemetriás sportövet, amellyel mérhetőek a fizikai-élettani jellemzők. Az azóta is folyamatos fejlesztés alatt álló eszköz egyebek mellett jelzi a szívritmus-zavarokat is - mondta Kocsisné Szilágyi Gyöngyi, a technológia fejlesztésében részt vevő mesterségesintelligencia-kutató.

Hozzátette: a találmány iránt egyébként külföldi sportklubok élénken érdeklődnek, itthon talán most, egy pályázat révén lesz rá pénz.

Korábban az InfoRádió Aréna című műsorában Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője azt mondta, hogy intézményes dopping nincs, születési rendellenességek állhatnak a sportolói szívhalálok hátterében.
Buzgó József szerint ma olyan teljesítmények vannak, amelyek 30-40 éve elképzelhetetlenek lettek volna, de ennek hátterében a rehabilitáció és az edzéselmélet fejlődése áll.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kocsisné Szilágyi Gyöngyi
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Buzgó József
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Matos Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást