eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szívvédő hatású lehet műtét után a kurkuma

Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságairól ismert fűszer, a kurkuma kivonata védő hatású lehet a bypass műtéten átesett embereknél - derült ki egy thaiföldi kutatásból.

A bypass műtét alatt károsodhat a szívizom a véráramlás hosszabb ideig tartó kimaradása miatt, ami növeli a pácienseknél a szívroham kockázatát. Az American Journal of Cardiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei azonban arra utalnak, hogy a kurkumin - a kurkumában lévő sárga színű pigment - csökkenti a kockázatot.

A Csiang Maj Egyetem munkatársai vizsgálataikba viszonylag kis számú pácienst, 121 embert vontak be, ezért - mint a kutatás vezetője elmondta - szükségét érzik, hogy a későbbiekben nagyobb méretű tanulmányban is igazolják megállapításaikat.

A páciensek 2009 és 2011 között estek át bypass műtéten. A betegek egyik fele naponta négyszer 1 gramm kurkumint tartalmazó kapszulát szedett, míg a másik fele placebót tartalmazó kapszulákat kapott. A kezelést három nappal a műtét előtt kezdték, majd a beavatkozást követően öt napig folytatták.

Míg a kurkumint szedőknek csak 13 százaléka szenvedett el szívrohamot a műtét utáni kórházi kezelés idején, addig a placebót szedőknél ez az arány több mint duplája, 30 százalék volt. Minden egyéb tényezőt is figyelembe véve és kiszűrve 65 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett szívroham a kurkumint szedőknél a placebót kapottakhoz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy a kurkumin antioxidáns és gyulladásgátló hatása védte a károsodástól a páciensek szívét. A hatóanyag évek óta számos tanulmányban bizonyította, hogy csökkenti a gyulladást és a szabad gyökök által kiváltott károsodást a szövetekben.

Szakértők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy bár kis adagban veszélytelen a kurkumin fogyasztása, nagyobb dózisban káros mellékhatásai is jelentkezhetnek. Jawahar Mehta, az Arkansas-i Egyetem kardiológusa ezért semmiképpen nem javasolja, hogy a főzéshez használt fűszeren kívül naponta négy gramm kurkumint kezdjen el szedni valaki, ahogyan a klinikai próbában tették.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×