Miért ne együnk algát?

InfoRádió / MTI
2012. április 15. 09:00
Növeli a pajzsmirigyrák kockázatát a menopauza után lévő nőknél a rendszeres algafogyasztás a makrobiotikus élelmiszer jódtartalma miatt - állítják japán kutatók, akik 1993 és 2007 között tartó országos követéses vizsgálatukban 53 ezer 40 és 69 év közötti nő adatait elemezték.

A vizsgált csoportban 134 pajzsmirigyrák fordult elő. Azok körében, akik naponta ettek tengeri algát, 1,7-szer gyakoribb volt a betegség felbukkanása, mint azoknál, akik legfeljebb hetente kétszer fogyasztották.

A menopauza után lévő nőknél megduplázódott a kockázat, az ő körükben 3,8-szer gyakoribb volt ennek a ráktípusnak a megjelenése, ha naponta fogyasztottak tengeri algát, azokhoz képest, akik ritkábban ettek a Japánban igen népszerű élelmiszerből.

"Az algafogyasztás egyértelműen kapcsolatba hozható volt a pajzsmirigy szemölcsös karcinómájának emelkedett kockázatával" - írták a japán nemzeti rákközpont kutatói tanulmányukban. A European Journal of Cancer Prevention című szakfolyóiratban közzétett dolgozat szerzői szerint a menopauza után lévő nők még nagyobb kockázata a tengeri alga jódtartalmával függhet össze.