eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mennyibe kerül a stressz?

A munkahelyi egészségfejlesztés célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak empatikus légkörű, korszerű munkahelyen. A megfelelő fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, nő a dolgozók lojalitása, és munkájuk hatékonysága.

A munkahelyi hatékonyság visszaesésének, a betegállományok gyakoriságának nem csupán fizikai okai lehetnek, bár tagadhatatlan, hogy az egészségtelen munkakörülmények nyilván betegítenek. Ugyanakkor az egyik leginkább veszélytetető faktor a stressz és az azzal összefüggő betegségek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában. Egy európai uniós felmérés szerint a munkavállalók 14 százaléka szenved napi szinten stressztől, depressziótól vagy szorongástól, ami anyagi következményekkel is jár: a lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik - ez a 2010-es magyar központi költségvetés összkiadásának ötszöröse.

Magyar vállalatok munkatársai körében 2004-ben végeztek átfogó munkahelyi stressz-felmérést, az eredmények szintén figyelemfelkeltőek. Kiderült, hogy a megkérdezettek 20 százaléka szenved stresszel összefüggő tartós betegségben, míg a megkérdezett hazai vállalatoknak mindössze 1,6 százalékánál folyik stresszel kapcsolatos felvilágosító munka vagy megelőző tevékenység.

Kiderült az is, hogy a 40-69 éves férfiak között háromszorosára növekedett a halálozás valószínűsége azok körében, akiknek a munkahelye négy évvel korábban bizonytalanná vált, illetve alacsony kontrollal rendelkeztek a munkájuk felett.

A megoldás minden valószínűség szerint egy komplex, egészségprogram a munkaadók részéről, amelynek részét képezhetik a konkrét szűrések, az egészséges életvitel támogatása és a stresszkezelési technikák bevezetése, a lehetőségek biztosítása.

Egészségszűrés

A munkahelyeken szervezett szűrések nemcsak a dolgozók lojalitását növelik, hanem olyan, addig rejtett betegségekre is fényt deríthetnek, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából.

A kiemelten stresszes munkát végző menedzserek nemcsak a munkában, hanem az élet minden területén hasznát vehetik a szűréseknek. Ezek ugyanis nemcsak pillanatnyi képet nyújtanak az egészségről, hanem igény szerint az eredményekre épülő életmódprogramot is adnak - mondja Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Nemcsak az anyagi juttatásokkal lehet motiválni az alkalmazottakat, az életminőséget az olyan lehetőségek is javítják, mint a korszerű monitorok, a térdeplőszékek, ülőlabdák vagy éppen a rugalmas munkaidő biztosítása. Az egyik leghatékonyabb eszköz az egészséges életvitel támogatása, például sportolási lehetőségekkel.

A mozgás minden téren megtérülő befektetés, hiszen nemcsak a tartós egészség kulcsa, hanem a stressz levezetésének leghatékonyabb eszköze is, amely egy időben termel endorfint, javít a hangulatzavarokon, növeli az önbizalmat, és a legkülönbözőbb egészségi problémákon képes javítani.

Ezeket az eredményeket természetesen sokkal biztonságosabban, gyorsabban, hatékonyabban el lehet érni személyre szabott életmód- és mozgásprogramokkal. Az egészséges, feltöltődött dolgozó pedig a munkájában is képes lesz a maximumot nyújtani.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×