eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Legalizálják-e a prostitúciót?

Egy friss közvélemény-kutatás szerint tízből közel négy amerikai válaszadó helyesnek gondolná a prostitúció legalizálását. A támogatók egyik leghangsúlyosabb érve az "iparágtól" remélt jelentős adóbevétel - derül ki az ELTE TÁTK hírleveléből.

A közelmúltban lebukott madám borzolja a kedélyeket New Yorkban. A négygyermekes családanyáról kiderült, 15 éve irányít egy, az Upper East Side-on működő kuplerájt, amely kizárólag a legfelsőbb körökből származó vendégeket szolgált ki. Az állítólag milliós vagyont felhalmozó Anna Gristina jelenleg előzetes letartóztatásban van, a bíróság 2 millió dolláros óvadék ellenében helyezné csak szabadlábra.

Az eset kapcsán a YouGov közvélemény-kutató végzett felmérést arról, mit gondolnak az amerikaiak a prostitúció esetleges legalizálásáról. A válaszadók közül tízből közel négyen a törvényesítés mellett foglaltak állást: 12 százalék szerint mindenképpen, 26 százalék szerint valószínűleg jó ötlet lenne a prostitúció legalizálása. A megkérdezettek 48 százaléka utasította el a felvetést: 17 százalék semmiképp, 31 százalék inkább nem tartja jó ötletnek a gondolatot.

A kutatók azok körében, akik egyetértettek, arra is rákérdeztek, milyen okokból tartják célszerűnek az illegális tevékenység törvényesítését. Az egyetértők 15 százaléka úgy nyilatkozott, a prostitúció morálisan nem helytelen, így nincs ok a kriminalizálására. 11 százalék szerint a törvényesítéssel visszaszorítható lenne az szexiparban érdekelt szervezett bűnözés. 26 százalék az egészségügyi körülmények javulását, 25 százalék a kiskorúak és a nők hatékonyabb védelmét remélné a változástól. A válaszadók 23 százaléka szerint pedig jól jönne a gazdaságnak, ha a szexuális szolgáltatások piacát meg tudná adóztatni az állam.

A legalizálást ellenzők 44 százaléka szerint a prostitúció morálisan helytelen. 17 százalék azzal érvel, a tevékenység ellentmond a vallási tanításoknak, 9 százalék szerint pedig aláássa a házasságokat. Az ellenzők 25 százaléka tart attól, hogy a prostitúció elősegíti a nemi betegségek terjedését, 5 százalék pedig attól fél, a legalizálással nőne a kereslet a szexuális szolgáltatás iránt.

A YouGov adatai szerint a nők 57, a férfiak 40 százaléka ellenzi a prostitúció törvényesítését.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×