eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György

Így kerüljük el az ételmérgezést

Fokozott figyelemre int a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvéti ünnepek alkalmával. Szeitzné Szabó Mária, a szervezet Élelmiszerbiztonsági Kockázatkezelési Igazgatóságának megbízott vezetője az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy a problémákat legtöbbször nem a gyomor túlterhelése okozza.

Alaposan vizsgáljuk meg az árukat, legyünk elővigyázatosak az akciókkal, és ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására a kockázatosabb élelmiszerek készítésekor - foglalta össze az igazgató.

A nyers hús és a tojás héja alapvetően baktériumokkal lehet fertőzött, ezek a kórokozók azonban a sütéstől, főzéstől többnyire elpusztulnak. Vigyáznunk kell azonban, hogy ne érintsük olyan ételhez, amelyet nyersen fogyasztunk, és mossunk kezet, miután ezekkel a kockázatosabb nyersanyagokkal foglalkoztunk - tette hozzá.

Szeitzné Szabó Mária hangsúlyozta, hogy az ételmérgezés tünetei között hasmenés, hányás, rossz közérzet, magas láz, néha kettős látás, elmosódó beszéd és nyelési nehézségek is szerepelnek. Amíg az orvosi segítség nem érkezik meg, igyunk sok folyadékot.

Bár természetesen senkinek sem ajánlható, hogy a szükségesnél sokkal többet egyen, közkeletű tévhit a gyomor túlterheltségével ezeket magyarázni ezeket a panaszokat, a tünetek ugyanis majdnem mindig az ételben lévő baktériumok, vírusok káros hatásai - fejtette ki az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×