Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európában is visszavonulóban az influenza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszavonulóban van az influenza Európában, ugyanakkor a szomszédos Szlovákiában az elmúlt héten is emelkedett a betegek száma - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

Ismertették: március 26. és április 1. között tizenkilenc ország számolt be arról, hogy az előző héthez képest kevesebben fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ezek között tizenöt országban már legalább két egymást követő héten csökkenő tendenciát regisztráltak. Kiterjedt járványról az előző heti 11-gyel szemben már csak 6 ország számolt be: Észtország, Görögország, Lettország, Portugália, Szlovénia és Svédország. A szomszédos Szlovákiából azonban továbbra is az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának növekedését jelentették - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

A 13. héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulóktól vett légúti minták 36 százalékában mutatták ki az influenzavírust. A bizonyítottan influenzavírus okozta megbetegedések 78 százalékáért az A, a fennmaradó 22 százalékért pedig az influenza B vírus volt felelős. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) heti influenzajelentésében kiemelte: az idei járvány a szokásosnál később kezdődött, és a terjedés iránya sem rajzolódott ki egyértelműen - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerdai jelentése szerint Magyarországon véget ért az influenza járvány, mivel az elmúlt héten az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a járványküszöb alá csökkent.