Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb észérv a ketaminfogyasztás ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A ketamin (K, Special K) nevű partidrogot használó emberek közül soknál alakul ki alhasi fájdalom, a hólyag kontrolljának zavara és más húgyúti problémák - állapították meg brit orvosok.

A British Journal of Urology International című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint az egy éven belül ketamint fogyasztott 1285 fiatal felnőtt 27 százalékánál jelentkeztek a húgyutak problémájára utaló tünetek.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az állatoknál alkalmazott érzéstelenítő- és altatószert, a ketamint olcsó partidrogként használó emberek hosszabb távú egészségkárosodást kockáztatnak, például vizelettartási nehézségeik jelentkezhetnek.

Angela Cottrell, a Bristoli Urológiai Intézet munkatársa és kutatócsoportja 3806 fiatalt vont be a ketaminhasználat következményeit vizsgáló felmérésbe. Az online kérdőívet kitöltők fele kipróbálta már a szert, közülük került ki az 1285 ember, akik a vizsgálatokat megelőző egy éven belül fogyasztották a partidrogot.

Mint kiderült, a húgyúti problémák gyakorisága és súlyossága növekszik a használat gyakoriságával és az alkalmazott dózis nagyságával. "Egy bizonyos ponton visszafordíthatatlanná válhat a károsodás" - figyelmeztetett Cottrell, hozzátéve, hogy minderről még keveset tudnak a szer használói.