eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Milyen betegségben halnak meg a rákosok?

A rák diagnózisa után is a teljes egészség biztosítására kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek.

Az Egyesült Államokban jelenleg 12 millió ember él, akiknél a rosszindulatú daganatos betegségek valamilyen formáját diagnosztizálták. A nyilvántartott betegek kétharmada a kezeléseknek köszönhetően legalább öt éve él.

A kutatók 18 éven keresztül követték 1807 beteg egészségének alakulását. A legtöbben emlőrákban, prosztatarákban, méhnyakrákban, tüdőrákban vagy a vastagbél rosszindulatú daganatában szenvedtek.

A csaknem két évtizedig tartó megfigyelés során 776 beteg halt meg. A halál oka 51 százalékban a daganatos betegség volt, de a csoport 49 százaléka más betegség miatt - leggyakrabban valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében - halt meg. A statisztikai értékelés egyértelműen igazolta, hogy minél tovább túléli a beteg a rosszindulatú betegség végzetesnek tartott diagnózisát, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen másfajta betegség végez vele.

"Amikor kiderül valakiről, hogy valamilyen rákban szenved, azonnal elkezdik a leghatásosabbnak ismert kezelést, késedelem nélkül elvégzik a műtétet, vagy elindítják a gyógyszerezést, a sugárkezelést, de mind az orvosok, mind a betegek a korábbinál is kevesebb figyelmet fordítanak minden más betegség megelőzésére vagy gyógyítására" - figyelmeztetett Yi Ning professzor, a kutatás vezetője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a különféle rákbetegségek diagnózisának pillanatában a betegek jelentős hányadának már voltak egyéb, krónikus betegségei is: például magas vérnyomás, vagy cukorbaj. Az utóbbiak ellenőrzése és kezelése a következő időszakban legtöbbször háttérbe szorult.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×