eur:
393.99
usd:
369.72
bux:
65725.52
2024. április 23. kedd Béla

Ittas vezetőn behajtja a kárt a biztosító

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján a biztosító csak a kárt okozó vezető 0,8 ezrelékes véralkohol szintjéig vállalja a kockázatot - figyelmeztetett a Genertel.hu internetes biztosító.

A biztosító 0,8 ezrelék felett is kifizeti a kárt, de utólag behajtja azt a károkozón. Igaz, a kgfb törvény alapján csak másfél millió forintig hajthatja be az általa kifizetett kárt az ittasan karambolozó autóson.

A casco biztosításnál - amely a saját kocsiban keletkezett kárt fedezi - más a helyzet: 0,8 ezrelék alkoholszint felett nem fizet a biztosító. Ezt minden ilyen társaság kiköti a szerződésében.

A problémát a húsvéti ünnepek vetik fel. A Genertel.hu anyacége, a Generali Biztosító közleményében felidézte a tavaly húsvéti baleseti adatokat. Eszerint 200 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, a szigorított rendőri ellenőrzés miatt pedig közel 500-an akadtak fenn a szonda-rostán.

Általános megközelítésben egy 75 kilós férfinál négy, egy 65 kilós nőnél három pohár sörnek megfelelő mennyiségű alkohol elfogyasztása juttat a 0,8 ezrelékes, autóvezetés esetén már nem szabálysértést, hanem bűncselekményt jelentő szintre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×