eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem az alkohol teszi magabiztossá az italozókat

Vonzóbbnak, humorosabbnak és eredetibbnek érzik magukat az alkoholt fogyasztók - még akkor is, ha csak azt hiszik, hogy alkoholt isznak.

A hatás ugyanis nem az alkoholra magára vezethető vissza, hanem inkább az alkoholfogyasztással összefüggő szociális társításokra.

A kelet-franciaországi Grenoble-ban dolgozó kutatók két párizsi egyetem és az amerikai Ohio állami egyetem munkatársaival közösen végzett vizsgálataik eredményét a Journal of Psychology című szaklapban mutatták be.

A teszt első részében 19 személyt kértek meg egy grenoble-i bárban, határozzák meg egy egytől hétig terjedő skálán intelligenciájukat, eredetiségüket, humorukat és azt, mennyire vonzóak. Alkoholszintjük emelkedésével aztán a tesztalanyok egyre vonzóbbnak érezték magukat.

A második vizsgálat során 94 férfi vetette alá magát a tesztelésnek laboratóriumi körülmények között. Úgy tudták, hogy egy vállalkozás számára kell italokat tesztelniük. Az egyik csoport alkoholos, a másik alkoholmentes italokat kóstolt anélkül, hogy tudta volna, mit iszik.

Végül mindkét csoporttal elvégeztették az önértékelési tesztet. Azok, akik vélt alkoholt ittak, különösen vonzónak értékelték magukat, függetlenül attól, valóban alkoholt fogyasztottak-e. Azok viszont, akik valódi alkoholt ittak, de nem tudtak róla, nem érezték magukat csábítóbbnak a többieknél.

"Tanulmányunk megmutatja, hogy már attól vonzóbbnak érezzük magunkat, ha azt hisszük, alkoholt ittunk. Ezzel szemben magának az alkohol mennyiségének nincs jelentősége" - mondta el Laurent Begue, a Pierre Mendes France Egyetem szociálpszichológusa.

Begue szerint az alkohol egyfajta "szociális stimulálószer", amelyet általában összefüggésbe hozunk azzal, hogy jól érezzük magunkat más emberek társaságában. A filmek sikeres, gazdag és vonzó szereplőit például gyakran ábrázolják alkoholt fogyasztva.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×