Nem tudják az emberek, mit kell tenni atomkatasztrófa esetén

InfoRádió / MTI
2012. április 1. 08:30
A franciák döntő többsége nincs felkészülve egy atomkatasztrófára, holott reálisnak tartják annak veszélyét egy Greenpeace-felmérés hétfőn nyilvánosságra hozott eredménye szerint.

A megkérdezettek 88 százaléka nem tudta, hogyan kellene cselekednie vészhelyzet esetén, miközben kétharmaduk elképzelhetőnek tartja egy, a fukusimaihoz hasonló baleset bekövetkeztét az országban.

Franciaország 58 reaktorával Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb nukleárisenergia-termelője, áramellátásának mintegy háromnegyedét fedezik atomerőművek.

A Greenpeace egyúttal mindkét esélyes elnökjelölt környezetvédelmi és energiapolitikáját is kritizálta a felmérés közzétételével. Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök az esetleges leépítések veszélyére vonatkozó, illetve az energiaár-emeléssel kelt félelmet a lakosságban, az atomerőművek bezárását elkerülendő -hangsúlyozta Karine Gavand, a zöldszervezet energiapolitikai szóvivője.

Habár Francois Hollande szocialista jelölt 2025-ig 25 százalékkal csökkentené az atomenergia-termelést, a Greenpeace az ő elképzeléseivel sem elégedett. Mindeddig ugyanis csak egy nukleáris létesítmény leállítása került napirendre, és Hollande a flamanville-i erőmű építését is folytatná.