eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

London utoléri Moszkvát?

A brit statisztikai hivatal szerint egy évtizeden belül meghaladhatja a kilenc millió főt London lakossága. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amely ekkora lakosságszámmal bírna.

A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) adatai szerint London lakóinak becsült száma 2010-ben 7,95 millió fő volt, most pedig már csak alig 200 ezerrel marad el New York becsült népességétől. Ám, ha a jelenlegi növekedési trend változatlan marad, a következő tíz évben, a brit fővárosban élők száma egymillió fővel növekedhet, és 2020-ra elérheti a kilenc millió főt. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amelyben ennél többen élnének.

A statisztikusok szerint a születésszámok emelkedésének és a bevándorlásnak köszönhetően a Londonban élők száma 2030-ig újabb egymillióval növekedhet, és meghaladhatja a tízmilliót. Napjainkban 11 város van a világon, ahol több mint tíz millióan élnek. Ezek a brazíliai Sao Paulo kivételével, mind az ázsiai kontinensen találhatóak.

A népesség növekedése nemcsak Nagy-Britannia fővárosára lesz jellemző, hanem az egész régióban is érezteti majd a hatását. Kelet- és Délkelet-Anglia térségében egyaránt 600 ezer főnyi népességnövekedéssel számolnak a szakértők a következő tíz évre. Az ország egészére vonatkozóan úgy becsülik, hogy a populáció 2027-re eléri a 70 millió főt - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A statisztikai hivatal szerint, a migráció és a természetes népességnövekedés egyaránt szerepet játszik a növekedésben, igaz - úgy becsülik -, a bevándorlás közvetlenül csak kisebb részben lesz felelős. Adataik szerint ugyanis a Londonba irányuló migráció mellett az onnan történő elvándorlás is jelentős, így a növekedés nagyobb részét az elhalálozások számát meghaladó születésszám eredményezi.

Tény ugyanakkor, hogy a bevándorló családok esetében nagyobb a családalapítási kedv, így a migránsok közvetve is hozzájárulnak a népességnövekedéshez: három Londonban született kisgyermek közül már napjainkban is kettőnek legalább az egyik szülője külföldön született.

Az ONS becslését nettó migrációs értékkel számolta: a ki- és bevándorlók közötti különbség figyelembevételével évi 200 ezer főnyi új bevándorlóval kalkulált. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a jelenlegi migrációs érték 250 ezer főre tehető, amelyet a David Cameron vezette koalíciós kormány a kilencvenes évek elejére jellemző 100 ezres számra szeretne visszaszorítani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×