Internetes oldal magyarázza a mandarin nyelv különbségeit

InfoRádió / MTI
2012. február 12. 16:18
A mandarin nyelv kínai és tajvani eltérő használatáról ad eligazítást az a honlap, amelyet a héten indítottak el Kínában és a kelet-ázsiai szigetországban.

Az oldal adatbázisa több mint 33 ezer naponta használt szót és kifejezést, valamint több mint 52 ezer tudományos szót tartalmaz - közölte a honlap működtetője, a tajpeji székhelyű Kínai Kulturális Társaság, amely a pekingi központú kínai szótárírási társasággal közösen hozta létre a weboldalt.

A mandarin nyelv adatbázisának célja a tajvani szoroson átívelő kulturális kapcsolatok kiszélesítése, a két fél közötti megértés erősítése, valamint a hagyományos kínai írásjelek megőrzésének elősegítése - hangoztatta Ma Jing-csiu tajvani elnök a honlap elindításakor.

Mintegy 40 millióan - főként Tajvanon és Hongkongban - a hagyományos kínai írásjeleket használják, míg a Kínában élő 1,3 milliárd ember azok egyszerűsített formáját.

A hagyományos kínai nyelvben általában 6000-8000 szót használnak, a leegyszerűsített kínai esetében mindössze 2300-at - hangsúlyozta az elnök, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a mandarin további egyszerűsítése a nyelv tudásának elvesztéséhez vezethet.

A tajvani internetes oldal beindításával párhuzamosan Kína is beindította a sajátját, és az adatbázisokat összekapcsolták.