Így kezeli a stresszt II. Erzsébet

InfoRádió / MTI
2012. január 22. 20:25
Gyomok kitépésével szereti levezetni a bosszúságát II. Erzsébet - derült ki egy amerikai újságírónő által írott új életrajzából, amely a brit uralkodó gyémántjubileuma alkalmából jelent meg.

"Egyik unokatestvére mesélte, hogy amikor Erzsébet királynő bosszús, kimegy a mezőre ragadós galajt (gyomnövény) tépkedni" - mesélte Sally Bedell Smith újságíró az Elizabeth, the Queen című könyvében.

A korábbi életrajzok sikerére tekintettel Sally Bedell elnyerte a Buckingham-palota hallgatólagos beleegyezését, hogy találkozzon a királynő rokonaival, tanácsadóival, udvaroncokkal a királynő trónra lépése - 1952. február 6.- 60. évfordulója előtt röviddel megjelent életrajz megírásához.

A királynőnek számos odaadó barátja van, de "mert a kis burkában, a maga kis világában él, ezek más jellegű barátságok" - mondta el a szerző New Yorkban könyve bemutatóján.

"Érdeklődik az iránt, hogy mi újság a családjukban, de mintha egy képernyő lenne (közte és a barátai között). Nem mernének kérdést intézni hozzá a magánéletéről vagy a személyes dolgairól. Nagyon sok mindent megtart magának".

A könyvből kiderül, mennyire aggódott a királynő fia, Károly herceg és Diana hercegnő válásakor. A volt canterburyi érsek elmesélte, mennyire félt a királynő attól, hogy fia lemond a trónöröklés jogáról a Camillával kötött új házassága miatt.

A mű kitér a királynő és Fülöp herceg házasságában előforduló feszültségekre is, például amikor Erzsébet nem volt hajlandó felvenni férje családi nevét, a Mountbattent. A szerző igyekszik cáfolni a királyi férj kicsapongó erkölcseiről szállongó híreszteléseket. "Megdöbbentem, amikor láttam, mennyire összhangban élnek" - mondta.