eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ritka ékírásos táblát tártak fel

Mezopotámiából származó ritka ékírásos táblát tártak fel Máltán.

Olasz régészek Alberto Cazzella professzor irányításával a Tas-Silg dombon végeznek feltárásokat, ahol a Kr.e. 3. évezredtől a bizánci korig folyamatosan templom működött. Kezdetben megalitikus szentély volt, amelynek maradványai mind a mai napig megtalálhatók, majd Asztarte (Istár), a szerelem, a viszály, a termékenység és az anyaság istennőjének temploma volt. A római időkben Júnó istenanyát, Jupiter feleségét imádták itt, a bizánci korban pedig keresztelőkápolna működött az egykori szentélyben - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

Az idei feltárások során került napvilágra a Hold sarlóját formázó acháttábla. A Kr.e. 2. évezredre datálható ékírásos felirat arról vall, hogy a táblácska Nippur városából származik, és Szinnek, a mezopotámiai holdistennek ajánlották fel.

Nem lehet tudni, hogy hogyan került a táblácska Máltára, nagy valószínűséggel a babiloni katonák vitték magukkal, amikor kifosztották Nippur szentélyeit. A későbbiekben ciprusi vagy mükénéi kereskedő tulajdonába kerülhetett, aki a Közel-Keletről Máltára vihette.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×