Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emberi hamvakat is fogadnak a kisállattemetők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A háziállat-tulajdonosok legnagyobb örömére a New York államban működő kisállattemetők ismét engedélyt kaptak rá, hogy emberi hamvakat is elföldeljenek a területükön.

A New York államban működő temetők létrehozásával, fenntartásával és megóvásával foglalkozó Division of Cemeteries döntése szerint az állattulajdonosok hamvait ismét el lehet helyezni kedvenceik mellé a kisállattemetőkben.

A múlt csütörtökön Albany városában jóváhagyott határozat bizonyos kikötéseket is tartalmaz. Az állattemetők egyrészt nem hirdethetik, hogy emberi hamvakat is elföldelnek, és nem is kérhetnek pénzt a szolgáltatásért. Másrészt a "vásárlóiknak" le kell mondaniuk például a kötelező nyilvántartásba vételről, vagy a sír elmozdítására vonatkozó korlátozásokról.

A 115 éves hartsdale-i állattemető 1925 óta fogad emberi hamvakat is. Ezidáig nagyjából 700 ember döntött úgy, hogy együtt szeretne nyugodni az elföldelt hetvenezer állattal. Idén február 8-án azonban az illetékes hatóság úgy döntött, hogy véget vet a gyakorlatnak. A tilalmat áprilisban az egész államra kiterjesztették.

Az akkori indoklás szerint kizárólag a nonprofit vállalatok fogadhatnak be emberi maradványokat - mégha csak hamvakról van is szó -, ha pedig pénzt kérnek a szolgáltatásért, akkor megsértik a nonprofit szervezetekre vonatkozó törvényt.

A döntés rendkívül felháborította az állam néhány állatbarát lakóját, különösen azokat, akik már rég megállapodtak saját temetésükről az állattemetőkkel. A mostani döntés értelmében elsőként a hartsdale-i temető földelhet el ismét emberi hamvakat.