A nagy hiány miatt árverésen veszik a vajat - videó

InfoRádió / MTI
2011. december 19. 12:28
Elfogtak két férfit, akik személyautójukban 250 kilogramm vajat készültek átcsempészni a vajhiánnyal küzdő Norvégiába. Az Umea városából származó csempészek rakományukért akár százezer norvég koronát (3,8 millió forint) is kaphattak volna a feketepiacon.

Norvégiában egy hirtelen népszerűvé vált, zsírban gazdag étrenden alapuló fogyókúrafajta miatt lett hiánycikk a vaj. Az esős nyár miatt viszont a szokásosnál rosszabb volt a takarmány minősége, a tehenek így lényegesen kevesebb, illetve zsírszegényebb tejet adtak: a megszokottnál jóval nagyobb kereslet így kisebb kínálattal szembesül.


A norvégok már vajárveréseket is tartanak egymásnak, ezeken már az indulási ár a normális négyszerese: negyed kiló vajat közel 3 ezer forintnyi norvég koronáért kínálnak.

Nem a most elfogott két csempész az első, akik megpróbáltak illegális vajkereskedelemmel egy kis extra karácsonyi profithoz jutni. A norvég-orosz határon is elfogtak pár vajdílert.

Ami viszont rossz hír a vajra vágyó norvégoknak: a vámügyi törvények értelmében az ellopott csempészárut meg kell semmisíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sánta András összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást