Hidegfront és széllökések: óvatosan az utakon!

Infostart
2011. december 16. 11:35
Pénteken és az egész hétvégén országszerte számítani kell az időjárási viszonyok megváltozására, amely jelentősen növelheti a balesetek kialakulásának kockázatát. Már ma is több olyan baleset történt az utakon, amelynek oka a megváltozott időjárási körülmények figyelmen kívül hagyására vezethető vissza - figyelmeztetett közleményében az Országos Rendőr Főkapitányság.

Az ország nyugati részére már megérkezett a hidegfront, amely jelentősen befolyásolja közlekedést. Szinte az ország egész területén erős széllökések, viharos időjárás várható, megnő az árokba csúszás veszélye.

Az ország egyes részein tapasztalható napsütéses időjárás megtévesztő lehet, lefagyásokra kell számítani.

Az Országos Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedő figyelmét a megváltozott út és látási viszonyokra, amelyhez minden közlekedőnek alkalmazkodni kell. A ködös, esős, havas időben nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások. Az adventi időszakban a hétvégén erős forgalomra kell számítanunk, elsősorban a nagyobb bevásárlóközpontok, vásárok környékén.

Lényeges az is, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát! Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg kell előzni a gyalogos baleseteket, még akkor is, ha a gyalogos figyelmetlen.

Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyermekekre, illetve fokozott figyelemmel kell lenni az iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra is - zárul az ORFK közleménye.