eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Így óvnák a csatornafedeleket

Műanyagra cserélik ki a csatornafedeleket egy brit városban, mert a fémből készültekből egyre többet ellopnak.

A műanyag nem akármilyen: amellett, hogy kellően szilárd és terhelésálló, felülete csúszásgátlós. A csere egyelőre kísérletként Nailsea városában történik, amely North Sommersetben van. A grófságban az idén előfordult, hogy röpke két nap alatt 19 öntöttvas csatornafedelet csentek el, amelyek összértéke több mint 1 millió forintnyi font. A tolvajok természetesen nem kapnak ennyit a fémkereskedőktől, viszont ennyibe kerül, vagy kerülne a fedelek pótlása az önkormányzatnak.

A műanyagos változattal meg még többe. Annak darabja ugyanis 400 font (130 ezer forint), a fémesé meg 110. Mégis megérheti a csere, mivel a műanyagot - túl azon, hogy remélhetőleg "lopásgátlós" -, csak 15 évente kell majd cserélni, míg a fémfedelet 5 esztendőnként a korrózió miatt.

A nailsea-i "próbaüzem" már folyik, motorosokkal tesztelteti az önkormányzat a fedelek csúszásmentességét - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×