Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkent a gyermekhalandóság Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt tíz évben látványosan javultak az egészségügyi körülmények Afganisztánban, s ennek köszönhetően csökkent a gyermekhalandóság és a gyermekágyi halál, nőtt viszont a várható élettartam.

Javuló képet fest az ország egészségi állapotáról az afgán egészségügyi minisztérium által koordinált felmérés eredménye. A kutatást az UNICEF, a WHO, az amerikai kormány és a brit kormány nemzetközi fejlesztési hivatala is támogatta.

A pozitív változás a javuló egészségügyi ellátásnak, az új kórházaknak és a szakemberek növekvő számának köszönhető. 2003-ban még csak 450 egészségügyi intézmény működött az országban, ma ezek száma eléri az 1800-at - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A felmérés fontos megállapítása, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a várható élettartam Afganisztánban. Míg a WHO egy 2009-ben közölt becslése 47-50 év közé tette ezt az adatot, a kutatás szerint az afgán nők és férfiak akár 62-64 éves korukig is élhetnek.

Hasonló pozitívum, hogy látványosan csökkent a gyermekhalandóság, és egyre kevesebb anya hal meg gyermekágyban. Jelenleg 1000 szülésből 97 újszülöttet vesztenek el az anyák, míg tízből egy gyermek hal meg öt éves kora előtt. Ez az arány fele a korábbi becsléseknek, amelyek során az öt éves koruk előtt elhunyt gyermekek arányát ötből egy főben határozták meg, míg az 1000 születésre jutó gyermekhalált 199 főre tették. A háború zilálta országban a szülő nők is jobb életkilátásokkal rendelkeznek: ma ötvenből egy afgán anya hal bele a szülés következményeként jelentkező egészségügyi szövődményekbe, igaz, ez az arány még mindig a legmagasabb a régióban.

A felmérés során több mint 225 ezer háztartást és 47 ezer, 12 és 49 év közötti nőt kérdeztek meg. Bár a vizsgálat Afganisztán valaha volt legátfogóbb kutatása, a kutatóknak csak az ország 87 százalékát sikerült feltérképezniük. Biztonsági okokból - a NATO katonák és az afgán felkelők közötti fegyveres konfliktusok miatt - az ország egyes területei, így Kandahár, Helmand és Zabul kimaradt a lekérdezésből.