eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Így előzhetjük meg a vesekárosodást

Kisebb eséllyel tér vissza a húgyúti fertőzés, ha valaki naponta iszik vörös áfonyalevet - állapították meg ilyen fertőzés miatt kórházban kezelt gyerekek egészségének nyomon követése alapján finn kutatók.

A visszatérő húgyúti fertőzések a kellemetlenségükön túl veszélyesek is gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt, mert károsíthatják a vesét. A fertőzés kezelésére szokásosan alkalmazott antibiotikumoknak is van kockázatuk, főként a baktériumrezisztencia kialakulása miatt.

Hét finn kórházban összesen 255, egy és 16 év közötti, húgyúti fertőzéssel kezelt gyereket vontak be követéses vizsgálatukba az Oulu Egyetemi Kórház kutatói.

A gyerekeket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik fele hat hónapon át naponta ivott vörös áfonyalevet, míg a másik csoportba tartozók nem fogyasztottak áfonyalevet. Kórházi kezelését követő egy éven belül az első csoportba került 126 gyerek közül 20-nál, míg a második csoportban lévő 129 gyerek közül 28-nál jelentkezett legalább újabb húgyúti fertőzés, ami közel azonos arányt jelent.

Ugyanakkor az egy éven belüli összes fertőzések száma jóval kisebb volt az áfonyás csoportban, és kevesebb antibiotikumra volt szükség terápiájuknál, mint a másik csoportban.

Jarmo Salo kutatásvezető és csoportja tanulmányát a Clinical Infectious Diseases című szaklapban tette közzé.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×