eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újra terjed a kanyaró Európában

Több éves visszaesést követően újra terjed a kanyaró Európában, és a fertőző betegségnek vannak halálos áldozatai is.

Idén októberig 26 ezer kanyarós esetet, köztük kilenc halállal végződőt jelentettek az országok egészségügyi tisztviselői, ami háromszoros növekedést jelent az esetszámokat tekintve 2007-hez képest - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koppenhágai székhelyű európai irodája.

Csak Franciaországból 14 ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, főként ötévesnél idősebb gyerekek és fiatal felnőttek körében terjedt a fertőzés. Jelentősebb helyi járványok voltak még Spanyolországban, Romániában, Macedóniában és Üzbegisztánban. Az összes fertőzés körülbelül fele 15 évesnél idősebbeket érintett, akiket korábban nem oltottak be.

A kanyarós esetek száma jelentősen csökkent 2003 és 2009 között, azóta azonban újra hirtelen megugrott. Mint Rebecca Martin, a WHO európai irodájának munkatársa kiemelte, a járvány újbóli terjedésének oka az alacsony vakcinálási arány. Az átlagos beoltottsági arány Európában viszonylag magas, ám még mindig nem éri el a járvány megállításához szükséges 95 százalékot.

A jelentést csütörtökön tették közzé az Egyesült Államok járványügyi központja, a CDC folyóiratában.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×