eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Szekszárdra került az Év Bortermelője díj

Az Év Bortermelője díj nyertese 2011-ben a szekszárdi Vida Péter - adta hírül a Magyar Bor Akadémia péntek délután.

Idén is öt jelölt közül került ki a győztes. Vida Péter mellett két másik szekszárdi termelő is bekerült az "ötösbe": Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán. Rajtuk kívül még Gálné Dignisz Éva (Kunság) és Áts Károly (Tokaj-hegyalja) volt a jelöltek között.

Az értékes díjat tavaly Légli Ottó (Balatonboglár) nyerte. Az elmúlt évek díjazottjai: Lőrincz György (Eger), Konyári János (Balatonboglár) és Garamvári Vencel (Balatonboglár). Az 1991 óta odaítélt elismerés birtokosa például Tiffán Ede, Vesztergombi Ferenc, Gere Attila, Thummerer Vilmos, Gál Tibor, Szepsy István és Takler Ferenc. A díj odaítéléséről itt olvashat bővebben.

"A Bor semmihez nem hasonlítható isteni csoda, mely az élővilág és az egész emberiség diadala" - vélekedik a borról Vida Péter. A díj idei nyertese elmondta: 40 éve a szőlő és a bor körül forgolódik. "Azt hiszem, a bor mindig előttünk jár, kevés a földi élet ahhoz, hogy mindent megtudjunk róla. Az alábbi gondolatot egy bölcs idős embertől hallotta: fiam, te olyan úton jársz, ahol sok probléma és feladat lesz az örömök mellett. Legyen célod az életben, s ha már úgy érzed, a cél közelében jársz, jusson eszedbe, hogy nem csupán a cél elérése volt fontos, hanem inkább az, hogy hogyan tudtad megtenni az odavezető utat."

Vida Péter a Debreceni Agrártudományi Egyetem Főiskolai Karán diplomázott. Az idei díjazott Csornán született, de családjával fiatalon Szekszárdra költözött. Az InfoRádiónak korábban nyilatkozva arról beszélt, hogy először nem értette, hogy mit csinálnak a szekszárdiak azzal a rengeteg borral, amit a házaik alatti pincékben tároltak. A szekszárdi környezet aztán gyorsan magával ragadta, és már a középiskolai tanulmányait is szőlészeti és borászati irányban folytatta. A Vida Péterrel készült korábbi beszélgetést az InfoRádió bormagazinjában hallgathatja meg.

Az 58 éves szekszárdi borász egy konkrét esemény hatására kötelezte el magát a borászat mellet: "Első kadarka boromat beneveztem a helyi borversenyen, természetesen apám nevét írtam a nevezési lapra. Telt múlt az idő, már el is feledkeztem róla, amikor egy reggel édesapám kinyitja a helyi újságot, és a középső két oldalon nagy, öles betűkkel ezt olvassa: Vida Sándor kadarkája a megye legjobb kadarkája. Apám szigorú ember volt, de akkor elcsukló hangon mondta: meglásd, a jó Isten meghálálja. Innentől kezdve nem is volt kérdés, hogy a bor és az én életem összekapcsolódik." 

Dolgozott üzemgazdászként, szőlészeti ágazat vezetőként is az Aranyfürt Mezőgazdasági Szövetkezetnél, de 1995-ben úgy döntött, hogy megalapítja saját családi vállalkozását, a Vida Családi Birtokot, ahol három gyermekük is kiveszi részét a munkából. A La Vida sorozat sorra söpri be díjakat, a borász szívéhez mégis a Merlot és az Öreg tőkék Kadarkája áll legközelebb, ez a két végtelenül kedves, bársonyos, szeretettel ölelő, melegséget árasztó bor szólítja meg igazán.

Van egy munkaeszköz, amit soha nem adna kölcsön senkinek. A metszőollója. Féltve őrzi, hiszen ahogy 40 éve egyik tanárától megtanulta, ez az eszköz nem más, mint pincéjének a kulcsa, hiszen a megfelelő metszés alapkövetelmény egy kiváló bor megszületéséhez.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×