Vadlúdsokadalom Tatán

InfoRádió / MTI
2011. november 25. 20:10
Hétvégén lesz a 11. Tatai vadlúd sokadalom az Öreg-tónál. Egész Európában nincs talán még egy ilyen hely, ahol a vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak - mondta el az InfoRádiónak Csonka Péter szervező, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa.

Tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklődők szombaton és vasárnap Tatán, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényein.

A sokadalom előtt pár nappal már 8500 vadlúd pihent a leeresztett tó medrében, a természetvédők a globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd egy példányát is megfigyelték, valamint több nagykócsagot és havasi partfutót láttak.

A vízimadarak forgataga mellett számos programmal vár mindenkit a rendezvény, ahol kiállításon mutatják be a Rákosi viperát. Az élőállatos előadások közül idén a solymászbemutató igazi különlegességet ígér, látható lesz a Magyarországon ritka, két méter szárnyfesztávolságú szirti sas, mely fokozottan védett madár.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, a játszóházban kiderül, melyik a leggyorsabb vadlúd és mit eszik a juharsün. De készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács. Lesz békamentés, nyomolvasó játék indiánoknak, madárszínező, madárrajzoló, és megtudhatjuk azt is, hogy a gyurgyalagoknak sem mindig könnyű. A fesztivál programja a www.vadludsokadalom.hu oldalon található.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csonka Péter szervezõ, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást