Kedvesek és gonoszak is a tinik a közösségi oldalakon

Infostart
2011. november 20. 08:30
A tinédzser korú fiatalok internetes közösségeire egyaránt jellemző a barátságos, kedveskedő légkör, de a tinik hajlamosak arra is, hogy akarva-akaratlanul bántsák egymást a közösségi oldalakon - derült ki egy friss amerikai kutatás eredményérből.

A Pew Research Center a Pew Internet projekt keretében végzett felmérése ad képet az amerikai fiatalok online közösségi viselkedéséről. A tinikkel és szüleikkel készített vizsgálat szerint a fiatalok 69 százaléka állítja, kortársai barátságosan és kedvesen viselkednek egymással a közösségi fórumokon, ugyanakkor 88 százalékuk tapasztalt már ellenséges magatartást is, sőt 15 százalékuk célpontja is volt gonoszkodásnak.

A fiatalok szülei kisebb arányban, de maguk is beszámoltak hasonló tapasztalatokról: tízből közel heten érzékeltek már interneten megnyilvánuló rosszindulatot - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás szerint a tinédzserek a legtöbb esetben egyszerűen nem vesznek tudomást róla, ha társaik egymással gonoszkodnak, ugyanakkor 80 százalékukkal előfordult, hogy szükségesnek érezte védelmébe venni az áldozatot, esetleg felszólította társát, hogy hagyja abba a negatív viselkedést. 21 százalék bevallotta azonban, volt rá példa, hogy maga is beszállt a harmadik fél verbális bántalmazásába.

A Pew felmérése szerint az internetes közösségi viselkedés negatív és pozitív hozadékkal is jár a fiatalok életében. A megkérdezettek 78 százaléka számolt be arról, hogy az interakció hatására közérzete javult, baráti kapcsolatai megerősödtek, 41 százalékuk viszont negatív hatásokról is számot adott. Negyedük állította, hogy egy-egy eset személyesen is vitás helyzetet eredményezett, 22 százalékuknak szakadt meg baráti kapcsolata hasonló okból, 13 százalékuk pedig a szüleivel is összetűzésbe került.

Ahogy a tinik igyekeznek alkalmazkodni az internetes körülményekhez, az internetes biztonság kérdése is előtérbe kerül. A tinik többsége (62 százalék) figyel arra, hogy közösségi profilja privát legyen, az ott megosztott információkhoz csak a barátai férjenek hozzá. 19 százalék használ részlegesen privát beállításokat, azaz barátai barátainak is hozzáférést ad oldalához, míg 17 százalékuk internetes jelenléte teljesen nyilvános.