A mellkasröntgenes szűrés nem ment életeket a tüdőráknál

InfoRádió / MTI
2011. október 27. 19:30
Nem volt nagyobb a túlélési esélyük azoknak az embereknek, akik mellkasröntgennel végzett tüdőrákszűrésen vettek részt azokhoz képest, akik nem - állapították meg amerikai kutatók.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat novemberi számában közzétett tanulmányhoz 150 ezer embert követtek nyomon négy éven át. A résztvevők 10 százaléka volt aktív dohányos, a többiek fele korábban cigarettázott, de abbahagyta, másik fele pedig sohasem dohányzott.

A vizsgálat kezdetén a bevont emberek egyik fele mellkasröntgennel végzett tüdőszűrésen vett részt, a többiek nem. Az adatok értékelésénél négy év elteltével a tüdőrák miatt bekövetkezett halálozások arányában nem találtak a szakemberek számottevő különbséget a két csoport között.

A kutatók úgy vélik, hogy bár több rákos esetre bukkannak rá mellkasröntgennel, mint anélkül, nem diagnosztizálják azokat elég korai stádiumban ahhoz, hogy az hatással lenne a túlélésre. "A tanulmány eredménye meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy a mellkas-radiográfiás tüdőrákszűrés nem hatékony" - értékelte a felmérést Harold Sox, a Dartmouthi Orvosi Egyetem munkatársa a JAMA ugyanezen számában.