Mi élünk a legrövidebb ideig az európaiak közül

Infostart
2011. augusztus 13. 20:02
Európán belül Magyarországon a legalacsonyabb mind a nők, mind a férfiak várható átlagos élettartama.

Svédországban 78,9; Olaszországban 78,6 év a férfiak átlagos várható életkora - Magyarországon 70,02 év.

Hasonló a helyzet a nők esetén is. Franciaországban 84,6; Svájcban 84,5 év a nők várható élettartama - Magyarországon csak 78 év 3 hónap. Ezt az angliai Leeds Metropolitan University professzora, Alan Reed állapította meg az unió 27 országára kiterjedő kutatásában.

Ebből kiderül az is: kétszer annyi férfi hal meg rákban, szív- és cukorbetegségben, mint nő. A rosszabb halálozási mutatók egyik oka az, hogy a férfiak jóval később fordulnak orvoshoz a figyelmeztető tünetekkel, mint a nők.

A KSH adatai szerint a halálesetek 10-13 százalékát a túlsúly és következményei okozzák. Magyarországon a 15 év feletti lakosság több mint fele túlsúlyos, minden ötödik pedig elhízott. Becslések szerint hazánkban 4,5 millió embernek kellene változtatnia az életmódján.

Az angol professzor megállapította, hogy a férfiak lényegesen rosszabb egészségügyi mutatóinak hátterében nem a genetika áll, hanem elsősorban az egészségtelen életmód: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a kevés mozgás.

Kopp Mária akadémikus és munkatársai vizsgálatai korábban megállapították: ma annak a valószínűsége, hogy egy magyar férfi megéri a 65. életévét, 64 százalékos. Ha nincs érettségije, akkor az a valószínűség lecsökken 50 százalékra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást