Kutyára már átkerült a halálos vírus

InfoRádió / MTI
2011. július 30. 08:00
Kutya szervezetében találtak most először Hendra vírust az ausztráliai állategészségügyi hatóságok. A vírus, amely halálos veszélyt jelent az emberre, eddig csak lovakat támadott meg.

"Ez az első alkalom, hogy laboratóriumon kívül nem ember, illetve ló vagy denevér, hanem egy másik állat fertőződött meg Hendra-vírussal" - közölte Rick Symons, az északkelet-ausztráliai Queensland szövetségi állam állategészségügyi szolgálatának vezetője.

A vírus - amely Brisbane egyik külvárosáról kapta a nevét, arról a helyről, ahol először izolálták - influenzaszerű tüneteket okoz. A későbbiekben tüdőgyulladás és agyvelőgyulladás is kialakulhat. A kórokozó eredeti gazdája a fertőzött gyümölcsdenevér (Pteropus vampyrus). Leginkább a lovakat betegíti meg.

Az idei járvány júniusi kitörése óta tizenegy ló hullott el Ausztráliában. Az idei a legsúlyosabb járvány a vírus izolálása (1994) óta. Ötvenkilenc ember volt kitéve fertőzésveszélynek, de egyikük sem fertőződött meg.

Tudományos statisztikák szerint a hét emberből, aki eddig megfertőződött a vírussal, négy halt meg.

A vírushordozó kutya, amely szemmel láthatólag jól érzi magát, karanténba került. Egy olyan tanyán élt, ahol a vírus jelentétét megerősítették. "Nem tudjuk, hogyan kaphatta el a fertőzést, és ez mikor történt" - mondta Symons.

Malajzia a járvány megjelenése után betiltotta lovak behozatalát Ausztráliából.