Szúnyogot irtottak a Velencei-tónál

InfoRádió / MTI
2011. július 25. 15:10
A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt a korábbi években megszokottnál lényegesen kevesebb a szúnyog a Velencei-tónál, ezért eddig csak egyszer kellett repülőgépes permetezést bevetni a rovarok ellen - mondta el a gárdonyi kistérség alelnöke, Velence polgármestere.

Oláhné Surányi Ágnes független polgármester tájékoztatása szerint a szúnyogirtást 2821 hektáron, közösen végeztette el hét, tó környékei település, valamint a Turizmus Zrt.

Az utóbbi ötmillió forinttal, a helységek - Gárdony, Velence, Nadap, Pákozd, Sukoró, Kápolnásnyék és Zichyújfalu - területük arányában, együttesen ugyancsak ötmillió forinttal járultak hozzá a költségekhez.

A munkálatokra hirdetmény nélküli egyszeri közbeszerzési eljárást írtak ki. A nyertes Gergely R. Kft. a múlt hét elején két merev szárnyú repülőgéppel, vízbázisú, környezetbarát vegyszerrel a teljes megrendelt területen elvégezte a permetezést.

A szúnyogirtás időpontjának megállapítását, valamint az elvégzett munka minőségének ellenőrzését szakértő végzi. Õ dönt majd arról is, hogy szükség lesz-e - s ha igen, mikor - újabb permetezésre, illetve biológiai gyérítésre.

A szolgáltatást végző cég szakembere szerint ha a mostani esős időjárást hirtelen felmelegedés követi, s a területen a szúnyoglárváknak ideális "keltetőhelyül" szolgáló tocsogók maradnak vissza, a lárvák elpusztítása végett szükség lehet a biológiai védekezésre.