Kárpát-medencei Történelemtanár Tábor - 14. alkalommal

Infostart
2011. július 25. 18:35
Az idén 14. alkalommal rendezte meg a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Történelemtanár Táborát július 18. és 23. között. A rendezvény helyszínét a gyöngyösi Károly Róbert Diákhotel biztosította.

A tábornak 118 résztvevője volt: Magyarországról 52, Erdélyből 21, Felvidékről 11, Délvidékről 11, Kárpátaljáról 9, Horvátországból 1, valamint Lengyelországból 10 és Csehországból 3 fő.

A rendezvényen minden évben más-más téma köré szerveződnek a szakmai előadások. Idén II. Rákóczi Ferenc és a közép-európai szabadságeszme képezte a fő témát.

A tábornak a szakmai továbbképzés mellett célja volt, hogy a különböző országrészekből érkezett történelem szakos tanároknak lehetőséget biztosítson arra, hogy megismerjék mind a magyarországi, mind a szomszédos országok oktatási rendszerét, színvonalát, és az egyhetes együttlét során szoros emberi, szakmai és intézményi kapcsolatok alakuljanak ki köztük. Ezt igyekeztek szolgálni a rendezvény kulturális és szórakoztató programjai is.

Az egyhetes rendezvénynek 24 előadója volt: Halzl József a Rákóczi Szövetség elnöke, Magda Sándor a Károly Róbert Főiskola rektora, Faragó László Gyöngyös polgármestere, Boross Péter volt miniszterelnök, Lukács Csaba újságíró, Mészáros Kálmán hadtörténész, Peter Kónya az Eperjesi Egyetem rektor-helyettese, Gebei Sándor történész, Takaró Mihály irodalomtörténész, Renata Zawistowski a Krakkói Egyetem tanára, Seres István történész, Rudolf Kuèera cseh történész, Nagy Csaba tárogató művész, Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök, Kisida Elek orvos, Csaba László közgazdász, Thaisz Miklós az Oktatási Államtitkárság főtanácsadója, Czigány István hadtörténész, Kaszás Mária a Vasárnapi Iskola Alapítvány vezetője, Szilágyi Andor filmrendező, M. Kiss Sándor történész, Körmendy Béla a Tóth Ilona Alapítvány elnöke, Käfer István történész, Gémesi György Gödöllő polgármestere, Nyeste Pál piarista szerzetes.

A tábort a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta.