Egyedülálló házasoknak érzik magukat az anyák

Infostart
2011. július 24. 20:10
Egy friss amerikai felmérés szerint sok, párkapcsolatban élő amerikai anya érzi úgy magát néha, mintha egyedülálló szülő lenne. Jelentős részük állítja, párjuk jelenléte ellenére egyedül viszik a gyereknevelés és a háztartás összes feladatát - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

A karrierjüket építő nőket megcélzó ForbesWoman.com, valamint a gyermeket váró, illetve egy gyermekes szülők vezető amerikai weboldala, a TheBump.com készíttette azt a felmérést, amely a munkavállaló, illetve háztartásbeli anyákat kérdezte meg a szülők közötti munkamegosztásról, a gyermeknevelés felelősségéről, valamint a kikapcsolódás iránti igényeikről. A mintegy 1200, gyermeket nevelő nő megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint az anyák jelentős része érzi magát túlterheltnek, és sokan hiányolják párjuk segítségét.

A vizsgálat szerint a munkavállaló nők 24, a háztartásbeli nők 28 százalékával fordul elő, hogy, bár házasságban él, egyedülálló szülőnek érzi magát. Jelentős részükkel megesik, hogy neheztelnek párjukra az otthoni feladatok kiegyensúlyozatlansága miatt: a munkavállaló anyák 70, a főállású anyák 68 százaléka számolt be erről. A megkérdezetteknek viszont csak mintegy harmada állította, hogy párjuk egyértelműen többet segíthetne otthon.

A kutatás rámutat arra is, hogy a megkérdezettek nők mintegy harmada egyedül viseli a háztartás terheinek legnagyobb részét: a gyereknevelés nagyobb részét a nők 31, az egyéb háztartási teendőket mint a mosás, bevásárlás, takarítás az anyák 29 százaléka szinte teljesen egyedül végzi. A nők 47 százaléka állítja, hogy a munka, a gyerekek és a háztartás mellett alig van szabadideje. Az anyák 84 százaléka még alkalmanként sem tud kiszabadulni a feladatok alól, miközben 97 százalékuk mondja, hogy szeretne néha egy kis kimenőt.

Az eredmények szerint a dolgozó nők 92, a háztartásbeli anyák 89 százaléka érzi magát túlterheltnek. Tízből több mint hatan állítják, nincs meghatározott munkamegosztás a két szülő között. Ugyanakkor, ami a gyereknevelést illeti, mindkét csoportban a nők több mint hetven százaléka látja úgy, párja egyenlő részt vállal a gyermek neveléséből.