Koronásdaru-fiókák születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben

InfoRádió / MTI
2011. július 19. 15:02
Három fiókával gyarapodott a szürkenyakú koronásdarvak családja a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A pihés, zsemleszínű fiókákat a látogatók a Kisszikla oldalán lévő röpdében láthatják, ahol több más fajjal együtt élnek - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.

A felnőtt szürkenyakú koronásdarvak (Balearica regulorum gibbericeps) testalkata karcsú, légies; fejük búbján aranyszínű, csillogó tollkoronát viselnek. A tömzsi fiókák fején csak néhány hónap múlva indul fejlődésnek a tolldísz.

A szülőpár, Mami és Papi 1999-ben érkezett Budapestre Tanzániából, azóta évente felnevelnek egy-egy fészekaljnyi fiókát - szinte mindig hármat és mindig július derekán.

A koronásdaru Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területein őshonos. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzi otthon magát. Tápláléka különféle növényekből, magvakból, valamint rovarokból, férgekből, apróbb halakból, békákból, kígyókból áll.

Testfelépítését tekintve igen ősinek számít, és mivel az elmúlt 40 millió évben alig változott, "élő kövületként" tartják számon. A felnőtt madarak akár huszonöt évig is élhetnek.