Több mint négyméteres krokodilt ejtettek fogságba

InfoRádió / MTI
2011. július 12. 08:38
Élve fogságba ejtettek egy 4,2 méter hosszú bordás (más néven páncélos) krokodilt hétfőn a Fülöp-szigeteken, azért hogy megállapítsák megölt-e egy halászt.

A hím egyedet megkötözték, szemét is bekötötték és több mint 10 ember tudta csak felemelni, mivel a becslések szerint legalább 350 kilogrammot nyom.

Rio Tuba halászfalunál állítottak fel csapdát az óriás hüllő elfogására. Az állatot nem messze attól a helytől ejtették fogságba Palavan tartományban, ahol a halász maradványainak egy részét megtalálták.

Alex Macaida, a tartomány környezetvédelmi tanácsának illetékese elmondta, hánytatni fogják az állatot, hogy megállapítsák, gyomra tartalmaz-e emberi szövetmaradványokat. Korábban már elfogtak egy kisebb, 2,4 méter hosszú krokodilt, de gyomrában nem találták jelét emberi szöveteknek.

A bordás krokodil (crocodylus porosus) a világ legnagyobb hüllője, a hímek hossza akár a hét métert is elérheti. A legveszélyesebb krokodilok közé tartozik: gyakran támad rá a területére merészkedő emberekre, főként a párzási és költési időszakban. A tengeren halászik, de madarakat és szárazföldi állatokat, például bivalyt is zsákmányol.

Eredeti élőhelye a folyótorkolatok vidéke és a partvidéki mangrovemocsarak. Mivel kiváló úszó, messzire kimerészkedik a nyílt tengerre is. Ezzel egyedülálló a krokodilok között. Látták már egyedeit 1000 kilométeres távolságban a szárazföldtől, kint a nyílt tengeren is. Ázsia déli, délkeleti-részén, Ausztrália északi partvidékén és a Fidzsi-szigeteken él.

Teste igen széles, feje nagy. Szemétől az orra felé két barázda húzódik. Páncélzata a hátán különösen kemény és ovális alakú. Emiatt olykor páncélos krokodilnak is hívják.