Vizsgálatok, amelyeken a kismamáknak érdemes átesniük

Infostart
2011. július 6. 11:15
A magzatok és az újszülöttek többféle szűrésével hatékonyan megelőzhető néhány betegség súlyosbodása - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete.

A helyes táplálással, a mozgással, a szűrésekkel, a védőoltásokkal és a felvilágosítással több betegség kialakulását vagy rosszabbodását is ki lehet védeni - hangsúlyozta az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete.

A kismamáknak az összegzés szerint érdemes elkészíttetni a Down-kór kombinált teszttel történő szűrését, amelynek hatékonysága 85 százalék feletti. A veszély nem nagy, hiszen még egy 38 éves kismamánál is csak egy százalék körüli esély van erre a betegségre, a szűréssel azonban sok aggódás megspórolható.

Az újszülöttkori anyagcsereszűrésnél még a kórházban a baba sarkából vesznek vért, ezzel a kellemetlenséggel viszont 26 anyagcsere-betegségre megvizsgálják.

A teszttel évente 48-50 olyan beteget ismernek fel, akinek a problémája e nélkül súlyos fogyatékossághoz vezetne. Korai kezeléssel vagy diétával ugyanakkor teljes értékű életet élhetnek.

Bár az új előírások szerint az újszülöttek hallásszűrését kötelező elvégezni a szülészeti intézményben, a vizsgálat elvégzésére megfelelő készülék híján nincs mindenhol lehetőség.

A veleszületett halláskárosodás az újszülöttek két-három ezrelékét érinti, a szűrővizsgálaton mégis jóval több, 5-12 százaléknyi baba akad fenn. A felfedezett problémák ugyanakkor egyre nagyobb arányban kezelhetők.

A teszteket azért is érdemes elvégeztetni, mert a leendő testvéreknél is nagyobb arányban fordulhatnak elő problémák.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást