Indonéz állampolgár nem dolgozhat Szaúd-Arábiában

InfoRádió / MTI
2011. június 23. 21:33
Indonézia átmenetileg megtiltja állampolgárainak, hogy Szaúd-Arábiában vállaljanak munkát, miután a hét végén az arab országban kivégeztek egy ott dolgozó indonéz nőt, akit gyilkossággal vádoltak.

Az 54 éves nő háztartási alkalmazottként dolgozott a kőolajban gazdag királyság nyugati részén. A hét végén lefejezték, miután elítélték a munkaadójának megöléséért. A nő azt mondta, a férfi zaklatta, és nem engedte haza Indonéziába.

A halálos ítélet végrehajtása felháborodást váltott ki a délkelet-ázsiai országban, elsősorban azért, mert a szaúdi hatóságok sem az indonéz állami szerveket, sem az elítélt családját nem értesítették előre a kivégzés időpontjáról.

Jakarta tiltakozásul visszahívta nagykövetét Rijádból, és Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök bejelentette, hogy augusztus 1-től nem engedélyezik a szigetország állampolgárainak, hogy Szaúd-Arábiában vállaljanak munkát.

A moratórium addig marad érvényben, amíg a két ország meg nem állapodik "az indonéz vendégmunkások jogait biztosító garanciákról" - közölte az indonéz elnök egy tv-interjúban.

Nagyjából 1,2 millió indonéz dolgozik Szaúd-Arábiában, több mint kétharmaduk bejárónőként, a többiek építőmunkásként. Jövedelmük egy részét hazautalják; ez az összeg jelentős részét teszi ki a délkelet-ázsiai ország bevételeinek.