Bárhová mehet nyaralni, az egész EU-ban jó a fürdővizek minősége

Infostart
2011. június 16. 17:44
Tavalyhoz képest kismértékben romlott, de összességében így is jó az európai fürdővizek minősége. A legjobb teljesítmény Ciprusé, ahol minden egyes fürdőhely megfelel a szigorúbb előírásoknak - derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság által közösen készített, a fürdővizek minőségéről szóló éves jelentésből, amely a 27 uniós tagállamban több mint 21.000 tengerparti és belföldi fürdőhely vizét vizsgálta.

Tízből több mint kilenc fürdőhely megfelel a minimumkövetelményeknek - derült ki a vizsgálatból. A legjobb teljesítményt Ciprus nyújtja, ugyanis fürdőhelyeinek a száz százaléka megfelel a szigorúbb előírásoknak, de az élvonalba tartozik még Horvátország (97,3 százalék), Málta (95,4 százalék), Görögország (94,2 százalék) és Írország (90,1 százalék) is.

A jelentés átfogó képet ad az EU tagállamainak fürdőhelyein idén nyáron jellemző vízminőségről. Segítségével nyomon lehet követni a fürdővizek minőségének alakulását 1990-től napjainkig.

Az elemzés Európa-szerte több mint 21.000 fürdőzésre kijelölt víztest adataival dolgozik, melyeknek hozzávetőleg 70 százaléka tengerparti, fennmaradó része belföldi fürdőhely. A helyszíneket aszerint osztályozzák, hogy megfelelnek-e a kötelező értékeknek, az azoknál szigorúbb irányadó értékeknek, vagy egyáltalán nem felelnek meg az elvárásoknak.

A fürdővizek minősége jó

2010-ben, Európában a tengerparti fürdőhelyek 92,1 százaléka, a belföldi fürdőhelyek 90,2 százaléka felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek. Csupán a tengerparti vizek 1,2 és a belföldi vizek 2,8 százaléka nem felelt meg az elvárásoknak. A fennmaradó esetekben az adatok hiányossága miatt nem volt elvégezhető az osztályozás.

Általánosságban elmondható, hogy a tengerparti fürdővizek minősége romlott 2009 és 2010 között, ugyanis a megfelelőnek talált helyszínek száma 3,5 százalékkal csökkent, míg az irányadó értékeknek eleget tevő fürdőhelyekből 9,5 százalékkal volt kevesebb.

A belföldi fürdőhelyeken is visszaesés figyelhető meg. Az irányadó értékeknek megfelelő tavak és folyóvizek száma 10,2 százalékkal csökkent, de a kötelező értékeknek való megfelelés nagyjából változatlan maradt. A legnagyobb problémát a folyóvizek jelentik, ezeknek ugyanis csak 25 százaléka tesz eleget a szigorúbb irányadó értékeknek.

Európában a fürdőzésre használt vizeknek a fürdővizek minőségéről szóló 2006/7/EK irányelv előírásainak kell megfelelniük. Az irányelvet 2006-ban fogadták el, ezzel megvalósult a korábbi jogszabályok naprakésszé tétele és egyszerűsítése. Az irányelv rendelkezéseit az egyes tagállamok nemzeti jogába 2008 márciusáig kellett átültetni, de végrehajtani csak 2014 decemberétől kötelező. A 2010-es idényben 20 tagállam már az új irányelv előírásai alapján követte nyomon és jelentette fürdővizeinek minőségét.

Az európai lakosok a WISE rendszeren (Water Information System for Europe - Európai Vízügyi Információs Rendszer) keresztül tájékozódhatnak kedvenc fürdőhelyük vízminőségéről: adatokat tölthetnek le, és interaktív térképeket tanulmányozhatnak európai léptéktől egészen az egyes megfigyelőállomások szintjéig. Saját megfigyeléseiket az általuk látogatott fürdőhelyről az Eye on Earth honlapon jelenthetik be.