Kell egy kis türelem a farkaskölykök megleséséhez

InfoRádió / MTI
2011. június 9. 19:20
Öt fehér kanadai fehérfarkas kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban; a most hathetes kicsiket anyjuk eddig mindenki elől rejtegette, de a szerencsésebb látogatók már megpillanthatják őket kifutójukban.

A Hóvirág nevű, Nyíregyházán született nőstény 63 napi vemhesség után hozta világra öt kölykét - mondta Révészné Petró Zsuzsanna szóvivő.

A kicsik létezését az első hetekben csak sejteni lehetett, mivel az anyaállat egy mély kotorékban hozta világra utódait. Árulkodó jel volt a tavalyi kölykök viselkedése is, mivel az addig barátságos állatok hirtelen területet - mint utólag kiderült, családot - védő farkasok lettek.

Az új jövevények eddig az anyjuk által ásott kotorékban éltek, de most már kimerészkednek a biztonságos rejtekhelyről. A szóvivő elmondta: a kicsik általában 45 napos korukig vesznek magukhoz anyatejet, majd fokozatosan szoknak át a szilárd táplálékra, amely a farkasok esetében elsősorban húst jelent. A tejtáplálás és a húsevés közötti átmeneti időszakban felöklendezett táplálékot is kapnak anyjuktól.

Az Észak-Amerika sarkkörön túli területein honos farkasfaj (Canis lupus arctos) a farkasok egyik legnagyobb testű alfaja. Tundrán él kisebb családi közösségekben, télen esetenként a családok nagyobb hordákba verődnek. Jellegzetességük az egész évben fehér bunda, amely a kifejlett egyedekre jellemző, a kölykök azonban az első vedlésig rejtőzködést segítő sötétszürke színűek.

A nyíregyházi kölykök csütörtökön estek át az első orvosi vizsgálatokon: ekkor kapták meg első oltásaikat, bőrük alá pedig azonosítóchipet ültettek be. A kölykök még nem tartózkodnak kinn egész nap, így egy kis türelem szükséges ahhoz, hogy a látogatók megpillanthassák őket. Az elkövetkező hetekben azonban egyre több időt töltenek a kifutón, és már a nagyközönség is bepillantást nyerhet a farkascsalád mindennapjaiba.