Enne egy jó tócsnit? Irány Kazár!

InfoRádió / MTI
2011. május 28. 08:30
Negyedik alkalommal rendeznek Laskafesztivált és tócsnipartit Kazáron szombaton, az 57 versenyző csapat között lesznek szlovák, finn, lengyel és erdélyi csoportok is; a Nógrád megyei falu tavalyi rendezvényén új országos rekordot állítottak fel laskasütésben.

Molnár Katalin polgármester elmondta: a Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok és hagyományőrző csoportok szórakoztatják majd. Több helyen lesz laska- és tócsnikóstoló, és az ételek receptjeihez is hozzá lehet jutni.

A versenyző csapatoknak is kóstolási lehetőséget kell biztosítaniuk, de a szombati rendezvényen nem csak laskát és tócsnit sütnek Kazáron. A polgármester elmondta: lesz, aki rétest süt a kemencében, mások zúzapörköltet, bab- és palócgulyást, halászlét főznek, de a szlovák vendégek például haluskát szaggatnak, a finnek kalácsot készítenek.

A népművészet és folklór területén gazdag hagyományokkal rendelkező Nógrád megyei falu gasztronómiai fesztiválja idején a látogatók megnézhetik a vasalómúzeumot, a tájházat, a bányászházat, a gyufacímke- és a falvédő-kiállítást, a mackó- és babakiállítást, de felkereshetik a Hagyományőrző Galériát is. A kézművesházban megtanulhatnak szőni, gyakorolhatják a népi kézműves mesterségeket, vagy túrázhatnak a riolittufához.

Az esti sztárvendég Fenyő Miklós lesz, a nap laskabállal zárul.

Kazáron tavaly rekordkísérletre készültek a fesztiválon, és teljesítették is: 24 órán át összesen 5679 laskát sütöttek - többek között 448 kiló burgonya, 110 kiló liszt, 7,6 kiló zsír, és 6 kiló só felhasználásával -, ezzel új országos rekordot állítottak fel.