A prosztatarák elleni új "csodaszer": a gyors séta

Infostart
2011. május 27. 06:35
Azok a férfiak, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak, kordában tudják tartani a betegséget, ha rendszeresen, gyors tempóban sétálnak.

A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói 1455, a hatvanas éveikben járó férfit vontak be vizsgálatukba. A résztvevőknél lokalizált prosztatarákot diagnosztizáltak, vagyis olyat, amely még nem kezdett el terjedni. Megkérdezték őket, mennyi és milyen testmozgást végeznek egy héten.

A kutatás 31 hónapja alatt az amerikai szakemberek 117 "eseményt" jegyeztek fel a betegekkel kapcsolatban: a kór kiújulását, csontrákot, halált - olyanokat, amelyek összefüggésben voltak a prosztatarákkal.

A szakértők azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik egy héten legalább három órát sétáltak gyors tempóban, sokkal kevesebb ehhez hasonló "eseményt" kellett feljegyezni, vagyis úgy tűnik, hogy a séta késleltetni, vagy akár megelőzni is képes a rák terjedését.

A séta jótékony hatása igazán attól függ, milyen gyorsan sétálunk. A lassú sétának nincs olyan pozitív hatása - hangsúlyozta Erin Richman, a kutatás vezetője.

A kutatók úgy vélik, az intenzív gyaloglás a vérben lévő egyes fehérjék szintjére lehet jótékony hatással, ezáltal késlelteti a betegség továbbfejlődését.