A mai séfek szívesen térnek el a hagyományos receptektől

InfoRádió / MTI
2011. május 23. 20:00
A mexikói konyha a szellemi világörökség része lett, az egyik mexikói étterem a világ 50 legjobb étterme között szerepel; a mexikói gasztronómia - immár a zsíros, kevés fantáziát igénylő nachosokról és burritókról kialakult korábbi sztereotípiáktól mentesen - egyre elismertebb lesz.

A mexikói gasztronómia fő ásza az ország középső és déli régióinak piacain könnyen beszerezhető sokféle friss élelmiszer, és a séfek új nemzedékének kreativitása.

A spanyol hódítás előtti időszak óta a mexikói ételeket változatos összetevők jellemzik: többféle kukoricát, babot, csilipaprikát, helyi paradicsom-, avokádó- és kakaóféléket használnak.

A mai séfek szívesen térnek el a hagyományos receptektől. "Új élmények után kutatunk" - mondta Enrique Olvera, a Pujol étterem alapítója. A Pujol szerepel a Restaurant Magazine brit folyóirat számára a világ 50 legjobb étterméről összeállított S.Pellegrino listán.

Tavaly novemberben a francia és a mediterrán gasztronómia mellé a hagyományos mexikói konyhát is felvették az UNESCO szellemi világörökség listájára.

Olvera, a 35 éves séf tizenegy éve nyitotta meg éttermét Mexikóváros elegáns Polanco negyedében. Egy másik polancói étterem is szerepel a S.Pellegrino-listán, a Biko, ott baszk ételkülönlegességeket kínálnak. Sokáig ugyanis a mexikói patinás éttermek az európai konyhát részesíttek előnyben.

Az Eat Mexico gasztronómiai túrán részt vevő Estanislo Carenzo argentin konyhafőnök szerint Mexikóval ugyanaz történik, ami a délkelet-ázsiai országokkal: felséges a helyi konyha, de rossz minőségű, amit exportálnak.