A kávé újabb jótékony hatását fedezték fel

Infostart
2011. május 22. 19:00
A kávé jelentősen csökkentheti a rosszindulatú prosztatarák kialakulásának a kockázatát, de amerikai kutatók egyelőre nem tudják, a fekete leves mely összetevője bír ilyen jótékony hatással.

Azoknál, akik naponta hat, vagy annál több csésze kávét isznak, húsz százalékkal csökken a prosztatarák bármilyen formájának a kialakulása - legalábbis erre a következtetésre jutottak a Harvard School of Public Health kutatói, akik 1986 és 2006 között közel 50 ezer férfit vontak be átfogó vizsgálatukba.

A húsz éves periódus alatt minden negyedik évben "jelenteniük kellett" kávéfogyasztási szokásaikat. A kutatás időtartama alatt több mint ötezer férfinél diagnosztizáltak prosztatarákot, 642 esetben annak halálos formáját.

A kutatók kiemelték: még kis mennyiségben is - napi egy-három csésze - a kávé harminc százalékkal csökkentette a prosztatarák rosszindulatú formájának a kialakulását, azt viszont nem tudták megmondani, hogy az ital melyik összetevője bír ilyen jótékony hatással. Az biztos, hogy a vizsgálatban résztvevő férfiak esetében nem volt annak jelentősége, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét ittak.

A kutatók azonban nem ajánlják azoknak a férfiaknak, akik nem fogyasztanak rendszeresen kávét, hogy ezentúl nagy mennyiségben naponta tegyék ezt meg, mert a koffein okozhat egészségügyi problémákat.