Meg tudja számolni, hány prérikutya kölyök van az Állatkertben?

Infostart
2011. május 19. 12:51
Újabb fajok kölykei láthatóak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A napokban merészkedtek elő az idei prérikutya kölykök a földalatti üregrendszerből, ráadásul a szerecsenmakiknál is van újszülött.

Ha valaki azt állítja, hogy pontosan meg tudja mondani, hány prérikutya kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az vagy tódít, vagy endoszkóppal, esetleg csőgörénnyel vizsgálta meg az Észak-Amerikában honos kisemlősök zegzugos föld alatti járatrendszerét.

Ritka ugyanis, hogy az összes kölyök egyszerre jöjjön fel a felszínre, és lehetetlen nyomon követni, mikor melyik állat megy le a föld alá, és legközelebb ugyanaz jön-e fel valamelyik járatból. Éppen ezért az állatkerti szakemberek is csak abból tudnak kiindulni a kölykök számának becslésekor, hogy tizenegy volt a legtöbb apróság, amelyet egyszerre láttak a felszínen - számolt be Hanga Zoltán szóvivő.

A kölykök természetesen nem egy anyától születtek, hiszen a nőstény prérikutyák ellésenként általában kettő-négy, ritkán öt utódot hoznak a világra, a csaknem tucatnyi kölyök tehát három-öt alomból származhat.

A kis prérikutyák 28-37 napig tartó vemhesség után születnek meg a földalatti üregrendszer egyik kamrájában. A szemük egyhónapos korukban nyílik ki, és hathetesen merészkednek ki először az üregen kívülre. Ez az esemény éppen a napokban következett be, így a most látható apróságok minden valószínűség szerint április elején jöttek a világra.

A prérikutyákon kívül a szerecsenmakiknál is kölyök született. A két felnőtt állat, a négyéves Izabella és a tizenhárom éves Castro tavaly május óta élnek együtt Budapesten, így most először született közös utódjuk.

A május 10-én világra jött kölyköt az anyaállat olyan féltő gonddal óvja, hogy a kicsi nemét eddig még nem sikerült kifigyelni. Az apróság világra jövetele mindenesetre igen fontos szaporítási eredmény, mert természetvédelmi szempontból sebezhető fajról van szó, így az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1992 óta az egész kontinensre kiterjedő tenyészprogramot (úgynevetett EEP-t) tart fenn a szerecsenmakik állatkerti szaporításának összehangolására. Az egész világon összesen mintegy 240 szerecsenmaki él állatkertekben, s ebben a világállományban az elmúlt 12 hónapban összesen hat kölyök született, a budapestit is beleszámolva.