Miért együnk cukrot az antibiotikum mellé?

InfoRádió / MTI
2011. május 18. 20:40
A cukor növelheti az antibiotikumok hatékonyságát krónikus fertőzések esetében - állapították meg amerikai kutatók, akik felfedezésükről a Scientific American című tudományos folyóiratban számoltak be.

Egyes kitartó baktériumok megtanulják, miként rejtőzzenek el az antibiotikumok elől, ami krónikus fertőzésekhez vezet. A jelenség nem azonos az antibiotikum-rezisztenciával, ezek a baktériumok megtámadhatóak a gyógyszerekkel, feltéve, hogy a hatóanyagok elérik a kórokozókat.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent eredeti tanulmány szerint ezek a baktériumok úgy szöknek meg az antibiotikumok elől, hogy lecsökkentve anyagcseréjüket szunnyadó állapotba kerülnek, és megvárják, amíg újra "tiszta a levegő". A veszély elmúltával azután a baktériumok életre kelnek, aktiválják tevékenységüket, a gyógyszerrel megtámadott fertőzés pedig kiújul.

A Bostoni Egyetem kutatói az ilyen makacsul rejtőzködő baktériumok kijátszására és eltüntetésére javasolják tanulmányukban, hogy élénkítsék fel anyagcseréjüket, például cukorral. A kutatók a gentamicin elnevezésű antibiotikummal együtt adagoltak cukrot krónikus húgyúti fertőzéssel élő egereknek, aminek eredményeként sikerült megakadályozni, hogy a baktériumok eljussanak az állatok veséjébe.