Fölkutatták a boldogság biztos receptjét

Infostart
2011. május 9. 06:04
Boldog akar lenni? Ne eméssze magát a múlt miatt - javasolják amerikai kutatók. Azok, akik nosztalgikusan tekintenek vissza, elégetettebbek az életükkel, mint azok, akik felnagyítják az elkövetett hibáikat, és rágódnak azokon - derül ki a San Franciscó-i Egyetem vizsgálatából, amelyben a kutatók hétszázötven önként vállalkozó diák jellemvonásait hasonlították össze.

A hallgatókat arra kérték, hogy írják le, a felsorolt jellemvonások (extrovertált, neurotikus, nyitott, lelkiismeretes és kellemes) egy kilences skálán mennyire illenek rájuk. Az "időperspektívájukat" is vizsgálták, vagyis azt, hogy a múltra, a jelenre vagy a jövőre koncentrálnak-e inkább. Ez utóbbit úgy mérték le a kutatók, hogy megkérték a vizsgálatban résztvevőket, értékeljék a múltjukat, a jelenüket és a jövőjüket úgy, hogy azt pozitív vagy negatív fényben látják-e. Ezek után azt nézték meg, összességében mennyire elégedettek az életükkel.

A nagyon extrovertáltak elégedettebbek az életükkel, mert pozitívan, nosztalgiával tekintenek vissza a múltra, és kevesebb negatív gondolataik voltak - összegezte a vizsgálat eredményét Ryan Howell pszichológus, a San Franciscó-i Egyetem professzora, aki hozzátette: azok, akik inkább neurotikusak, negatívan látják a múltat, és kevésbé boldogok.

A pszichológus szerint ez azért jó hír, mert ahhoz, hogy boldogok legyünk, nem kell az egész személyiségünket átformálni, elég, ha csak máshogy gondolunk vissza a múlt eseményeire.

A Personality and Individual Differences című folyóiratban megjelent tanulmányukban a szerzők azt tanácsolják, hogy a boldog emlékek megízesítésével és a fájdalmasak átdolgozásával elégedettebbek lehetünk az életünkkel.