Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hercegek nyomában - így házasodnak a magyar milliárdosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tízmilliós menyasszonyi ruha, Ferrarival érkező ifjú pár, helikopterrel szállított szakács, kastélyszálló, százezres torta, színezüst étkészlet: a luxusesküvőknek Magyarországon is van piacuk, igaz, a körülmények sok esetben nem adottak ahhoz, hogy valaki milliárdokat költsön el egy lagzira. A Pénzcentrum.hu Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője kapcsán a magyar luxus lagzik fényűző világába vezet be.

Nem túlzás kijelenteni, hogy ma az egész világ Londonra figyel: Vilmos brit trónörökös - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - pénteken esküszik örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Kate Middletonnak a londoni Westminster-apátságban.

Az esküvő természetesen hatalmas pompával jár: a ceremóniára 1900 vendég hivatalos, a fogadásra 600-an mehetnek, míg a szűk körű vacsorát 300 vendéggel együtt fogyasztja el az ifjú pár.

Több becslés is napvilágot látott arról, mennyibe is kerül majd a luxus lagzi. Egyes vélemények szerint rendezés és a biztosítás költségei az adófizetőknek és a királyi családnak 15 milliárd forintnyi összegbe kerülnek. A Pénzcentrum.hu arra volt kíváncsi, Magyarországon elképzelhető-e, hogy valaki ennyi pénzből rendezzen esküvőt. Megnézték, mik az esküvői trendek a felső tízezer csúcsán, azaz milyen lenne egy milliárdos luxusesküvő Magyarországon.

15 milliárdot el sem tudnánk költeni...

Magyarországon elméletben hat-hét milliárd forintot el lehet költeni egy esküvőre, azonban a hazai lehetőségek szabnak egy felső határt a legvadabb álmoknak is - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Csörnyei Liza esküvőszervező, szakíró.

Mint elmondta, az általa szervezett legdrágább esküvő eddig 28 millió forintos költségből jött ki - alig 50 vendéggel számolva. Ebbe beleszámított például az, hogy helikopterrel hozták-vitték a három Michelin-csillaggal díjazott séfet, vagy hogy luxusautókat küldtek minden vendégért.

Az eljegyzési gyűrű és a karikagyűrű viszont már nincs benne ebben az árban. Az ékszerekre szánt összegeknél a határ a csillagos ég. Ha valaki egy felbecsülhetetlen értékű ékszerrel szeretné megörvendeztetni kedvesét, akkor valóban sok nulla lesz az esküvői költségvetés végén.

A szakember szerint az egyik legnehezebb feladat a megfelelő helyszín kiválasztása lenne. A legmegfelelőbb a saját repülőtérrel rendelkező Hertelendy kastély lehet, esetleg szóba jöhet még Gödöllő, Füzérradvány, néhány nagy múzeumi épületünk, vagy a Budai vár egyes területei, esetleg a nemzeti gondnokság alatt álló régi kastélyépületek. Sajnos a nagy vendéglétszámmal rendelkező esküvőket kevés helyen tudják csak fogadni.

Egy ilyen színvonalú rendezvényhelyszín bérlése három-hat millió forintnál indul, ráadásul ez az ár sok esetben még a vendégek szállását sem foglalja magában. Lényeges, hogy legyen szabadtéri helyszín a ceremóniához, legyen a közelben megfelelő vendéglétszámot befogadni képes templom, és arra is figyelni kell, hogy a kilátást ne csúfítsák szocreál épületek.

Minden exkluzív legyen

Az exkluzív rendezvényhez exkluzív teríték, étkészlet dukál - ezeket is jellemzően külföldről kellene bérelni. Egy tízfős asztal "felöltöztetése" (azaz a selyem damasztterítők, igényes székek beszerzése) 2-300 ezer forintba is kerülhet, egy igényes dekoráció szintén százezres tétel tízfős asztalonként. A porcelántányérok, ezüst étkészletek bérlése személyenként tízezres kiadás - egy nagyobb rendezvénynél ezeket szintén külföldről kell beszerezni, ha rendkívül magas minőségben kell gondolkodni. Egy elegáns exkluzív esküvő étkeztetését azonban meg lehet oldani akár több ezres vendéglétszám esetén is, igaz, így a vendégek nem ezüst evőeszközökkel fognak étkezni.

A terem díszítése szintén komoly költségeket jelenthet: Csörnyei Liza hétéves pályafutása alatt előfordult már az is, hogy munkatársaival 13 ezer szál virágból, és két mázsa gyümölcsből készített dekorációt. A kulcsszó az egyediség a dekoráció megtervezésében is. Semmilyen sallang, csak a tiszta esztétikai érték műanyagoktól, lufiktól, piros székhuzat masniktól mentesen.

Ilyen körülmények között a vacsora is bajosan jönne ki 40-50 ezer forint alatt (természetesen fejenként); egy nemzetközileg elismert sztárséf munkadíjára is félre kellene tennünk néhány millió forintot. Az esküvői torta is jelentős tételként szerepel az ilyen típusú esküvőn. Erre is több százezer forintot kell majd kalkulálni.

A násznép és az ifjú pár szállításáról különleges járművek gondoskodnának: egy elegáns helikopter bérlése óránként akár milliós nagyságrendbe is kerülhet, de előfordul, hogy a házasulandók ritka oldsmobillal, vagy egyenesen Ferrarival érkeznének. Ez szintén többmilliós kiadást jelenthet, ráadásul a több luxusautót csak sofőrrel együtt lehet bérelni.

Ruha és fotós

A menyasszony esküvő ruhájának ára akár a 10 millió forintot is elérheti. Egy ismert hazai tervező nevével fémjelzett darab mindenképp legalább 600 ezer forintos tétel, de például egy egyedi Valentino, vagy egyéb befutott dizájner öltözet 8-10 millióba is kerülhet. A hozzá tartozó cipő 300 ezer-1 millió forintos költség, a vőlegény és a közeli hozzátartozók, koszorúslányok ruházata szintén százezres, milliós kiadás lehet.

Az esküvő megörökítésére is jelentős mennyiségű pénzt illik szánni. Egy igazán jó magyar esküvői fotós jelenleg Magyarországon több mint félmillió forintot kap, míg egy külföldi sztárfotós ennek többszöröséért dolgozik. Természetesen a videós megörökítés sem maradhat alul a színvonalban egy ilyen nagyszabású eseményen. Erre is illik ekkor már százezreket szánni.

Kimondottan megdobhatja egy álomesküvő büdzséjét egy nemzetközi sztárfellépő, aki egy rövidebb koncertet alsóhangon több tízmillió forintért vállal. A vendégek szórakoztatásáról gondoskodó zenekar fellépti díja akár több százezer forint is lehet - természetesen óránként.

Az esküvői előkészületekre is kell számolni jelentősebb összegeket, valamint mindig kalkulálni kell az esküvői utáni bontási, pakolási, takarítási költségekkel is.

Egy ilyen rendezvény biztonságára is milliókat kellene költeni, még akkor is, ha nem közismert emberekről van szó, "mert az esküvő érték, a szerelem ünnepe és mindent meg kell tenni, hogy szép emlék maradjon mindenki emlékezetében".

Milliók extrém lagzikra

Egyre nagyobb az igény a prémium kategóriás esküvőkre Magyarországon, de az országos átlag két-három millió forint körül mozog - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Herendi Gábor esküvőrendező.

Az idén századik lagzijára készülő szakember leginkább abban hisz, hogy a nagy nap különlegességét nem a befektetett tízmilliók, hanem az egyedi ötletek teszik emlékezetessé.

A manapság egyre divatosabb, tematikus esküvőkre persze rengeteg pénzt el lehet költeni. Ilyen például az indiai, a vegetáriánus lagzi, a zöld esküvő (amikor az ifjú pár fát ültet, és környezetbarát módon látja vendégül a násznépet), vagy akár a szado-mazo ünnepség, amikor a násznép és az ifjú pár latexruhában vágja fel a halálfejes tortát.

Herendi tapasztalata szerint luxus lehet az, ha egy 50 méter magasra felhúzott "kápolnában" tartják a szertartást, vagy az, ha a menyasszony kérésére Bécsből hozzák a zárt hintót.