eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fukusima után is 90 millióan élnek az atomerőművek körül

Több mint 90 millió ember él a világ 211 atomerőművének 30 kilométeres körzetén belül, s a legtöbb erőmű körül jóval sűrűbb a népesség, mint a fukusimai környékén - olvasható a Nature című brit magazinban megjelent tanulmányban.

A megsérült japán fukusimai atomerőmű 30 kilométeres körzetében 172 ezer ember élt a kitelepítések megkezdése előtt. Sok helyen ennél jóval több embernek kellene elmenekülni hasonló katasztrófa esetén: összesen huszonegy ázsiai, észak-amerikai, német, nagy-britanniai, belga és svájci erőmű körül laknak legalább egy millióan. Hat nukleáris létesítmény környékén három milliónál is több ember él.

A Nature számításai szerint 16 millió amerikai, 9,6 millió kínai és ugyanennyi német lakik legfeljebb 30 kilométerre egy atomerőműtől. Franciaországban közel 5 millió, Belgiumban és Svájcban pedig körülbelül 2,2 millió ember van ugyanilyen helyzetben. Ha a nukleáris létesítmények 75 kilométeres körzetét vesszük figyelembe, Németországban 39 millió, Japánban pedig 32,7 millió ember él legfeljebb ilyen távolságra egy atomerőműtől.

Egy esetleges atomkatasztrófa a pakisztáni Karacsi városa mellett található KANNUP erőmű 30 kilométeres körzetében fenyegetné a legtöbb ember életét, itt ugyanis 8,2 millióan élnek. Szintén sűrűn lakottak a tajvani és az indiai nukleáris létesítmények körüli települések.

Európában a németországi philippsburgi és neckarwestheimi atomerőmű környéke a legnépesebb, kicsivel több mint 1,5 millióan élnek a lehetséges kitelepítési zónán belül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×