Különleges védelmet kap a földkerekség egyik legritkább állata

InfoRádió / MTI
2011. április 22. 19:48
Saját természetvédelmi park révén különleges védelmet igyekeznek nyújtani a vietnámi vadvédelmi hatóságok a világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb fajának, a Vu-Quang antilopnak.

A fajnak becslések szerint már csak alig pár száz egyede él, ezért a vietnámi vadvédelmi szakemberek a Természetvédelmi Világalappal (WWF) karöltve hoznak létre védelmi zónát a távol-keleti ország Quang Nam tartományában.

A száz kilogramm súlyú, egy méter magas patást csak 1992-ben látták először. A rendkívül rejtőzködő állat felfedezése szenzációszámba ment, mert kutatók elképzelhetetlennek tartották, hogy ilyen méretű ismeretlen fajra lehet bukkanni a modern korban.

A helyiek által saolának nevezett "unikornis" Vietnám középső vidékén és a szomszédos Laoszban él. Jellegzetessége a hátrafele hajló szarva. Vadorzók annak ellenére is elejtik őket, hogy védelem alatt állnak. A WWF szerint kevesebb mint ötszáz példány van belőlük.

Az új természetvédelmi park révén folyosó képződik kelet-nyugati irányban Vietnám és Laosz között, ez segíthet a régió biológiai sokféleségének megóvásában - mondta a WWF vietnámi igazgatója. A vidéken tigrisek és bölények is élnek, és egy nemrég felfedezett nyúlféle is honos.